Menü

Málta kincsei - Trónok harca forgatási helyszínekkel

2019. június 03
3709
Málta kincsei - Trónok harca forgatási helyszínekkel

Málta állama három szigetből áll. A három sziget: Málta, Gozo, Comino. 

Málta a fősziget, ez a legnagyobb is. Gozo a második, igyekszik Málta nyomdokaiba lépni, itt is sok a látnivaló és az érdekesség. A hamradik sziget, Comino, egy lakatlan szikla, összesen három ember lakik ott. Egy pap, egy rendőr és egy postás. Ami miatt megfontolandó a Comino látogatás, a Kék Laguna. Ez egy csodálatos sekély partszakasz, kialakított fürdőhellyel. Mivel Trónok Harca rajongó vagyok, külön szentelek egy fejezetet a Trónok harca helyszíneknek is Máltán. 

Hivatalos nyelvek Máltán: angol és a máltai. 

Málta az Európai Unió tagja.

Máltán angol típusú KRESZ van érvényben, azaz jobb oldalon van a kormány az autókban.

Máltán nem javaslom az autó bérlést, mert a sok építkezéstől a parkolás nem megoldott, a máltaiak pedig nagyon türelmetlen autósok, és emiatt sok a koccanás. Biciklivel közlekedni pedig még inkább nem ajánlott, a legtöbb balesetet a kerékpárosok szenvedik el, legtöbbször önhibájukon kívül.

Árak:

  • kávé: 1,5-2 euro
  • ásványvíz: 0,7 euro/ 2,5 liter
  • pizza: 7-11 euro
  • hűtőmágnes: 2 euro
  • buszjegy: 1,5 euro és 2 óráig korlátlanul használható több átszállásra is
  • konnektor átalakító 2,5 euro

Az árak magyarországi mértékűek, nem kirívóak. 

 

Málta egyik legnépszerűbb kilátása

 

Málta szigete

Valetta a főváros

Valetta Málta fővárosa. Régen katonai céllal épült. A Grand Harbour, a nagy kikötő a világ egyik legvédettebb kikötője. Falak és ágyúk veszik körbe, erős védelemre felkészítve. A keresztes háborúk idején alakult meg a Lovagrend. Elsősorban karitatív céllal, azaz sebesültek ápolása, halottak elszállítása. A háborúk sajnos halottakkal és sebesültekkel járnak. A Pápának tetszett, hogy van egy alaklulat, akik segítik a nemeseket a harctéren ezért nagyob összeggel támogatta a Lovagrendet, akik erős építkezésbe kezdtek. Ekkor épíült sok templom a szigeten. A Lovagrendet egy választott vezetőjük vezette, a Nagymester. 

Az egyik Nagymester úgy döntött, hogy már nem csak karitatív tevékenységet fognak végezni, hanem harcolnai is a Lovagok. Innen kezdve lettek harcos papok a Lovagrend tagjai. Megvédték Máltát a töröktől, majd Napoleontól. 200 évig voltak angol birodalmi gyarmat, ebből fakad hogy az angol is az egyik hivatalos nyelv a máltai mellett.

Máltai óvárosi utcák

hangulatos máltai építészet

Pont elkaptunk egy felvonulást, katonai zenészekkel

Lenyűgöző építeszeti megoldások Málta utcáin

Mindenhol pálmafák

Máltai erkélyek - világhírű megoldások, ami csak Máltára jellemzőek


Felső Barakka kertje, Málta óvárosa

Fleső Barakka Málta fővárosában, Vallettában található. Innen nyílik kilátás a Grand Harbourra, azaz a nagy kikötőre, amiket ágyúkkal védtek. Az ágyúk mai napig megtalálhatóak, és használatban is vannak. Minden nap (azt hiszem 14 órakor) elsütik őket, vasárnap kivételével. Ez meg is tekinthető. 


Málta, Valetta - felső Barakka kert


Málta, Valetta - felső Barakka kert régi katonai boltívek

kerti pad Málta, Valetta - hangulatos környezet, virágokkal

Málta - kilátás a kikötőre Valetta

Málta a világ egyik levédettebb kikötőjével

Grand Harbour, Málta, Valetta

autós forgalom a falakhoz. Málta, valetta.

Erős védőfalak a kikötő körül. Málta, valetta.


Kék barlang, Málta esszenciája

Külön túrát érdemel ez a csodás természeti jelenség. A kék barlang reggeli órákban a legszebb, mert akkor a fények olyan irányból világítják meg, hogy varázslatos élményben lehet részünk. 8 euroért részt vehetünk egy motorcsónak túrán, ahol megismerhetjük és bejárhatjuk a kék barlang minden zeg-zugát. Mióta az Azur-ablak leomlott Gozon pár évvel ezelőtt, a Kék-barlang lett Málta elsőszámú természeti nevezetessége. 

Kék barlang, Málta

Kék barlang öböl, Málta

Csónaktúra a kék-barlangnál, Máltán

Rusztikus sziklák, drámai látvány. Kék barlang öböl Málta

Csodálatos látvány. csendes tenger, reggeli napfény, fenséges sziklák. Málta.

Barlangból kifele, sötétből a világosra, a kék tengervíz felszínén. Málta.

A kék 50 árnyalata - Kék barlang Málta


Halászhajók és a piac, Málta jelképe

A máltai halászok jellegzetes sárga-kék hajókkal végzik a munkájukat. Halászat után a fogást eladják a piacon, a hajók pedig a kikötőben pihennek.

Máltai halászhajók, kék-sárga színekkel

Málta piacán kapható változatos de friss tengeri herkentyűk.


Szent Pál katakombák Rabatban (külvárost jelent)

Szent Pálról sokmindent elneveztek Máltán. Ő volt az, aki hajótörést szenvedett Málta partjainál, és megtérítette az akkori máltaiakat a keresztény hitre. A katakombák temetkezési helyek. Mivel Málta egy sziklára épült sziget, így a mészkőbe vájatokat vájtak, és oda temették a nemesebbeket. Ezek a katakombák ilyen temetkezési helyek. Feltűnhet, hogy nagyon sok apró kis sírhelyet találhatunk. Csecsemők. A lovagkori időkben még nem volt olyan fejlett az orvostudomány, így járványok, betegségek gyakran elvitték a gyermekeket is. 

Málta, katakombák

Katakombák ünnepi asztal, lakomák és szertartások idejére. Málta

sírhelyek, gyermek és felnőtt sírok, Málta, katakombák.

Szent János Társ-katedrális, a Nagymesterek temploma

A Nagymesterek temploma. Rendkívül pompás, díszítésben gazdag, lélegzetelállítóan szép templom. De a döbbenet számomra nem is maga a látvány volt, amit a falak és boltozat nyújtott, hanem az, ami a lábunk alatt található. Egyforma méretű kőlapok, mindegyiken egy-egy címer, és egy történet. Sírboltok. Minden kőlap alatt közvetlenül egy nagymester vagy lovagrendi nemes eltemetett maradványai találhatóak. Ide temetkeztek, ésa templom látogatói ezeken a sírokon lépkednek. Ez egyben félelmetes és lenyűgöző. Ez a templom látogatás életem egyik meghatározó élménye volt, és azt hiszem ezt egyetlen templom sem lesz képes felülmúlni. Kötelező program mindenkinek - azoknak különösen, akik nem szeretik a templomokat (én is ezek közé tartoztam eddig).

Szent János Társkatedrális, Málta

Szent János Társkatedrális, Málta, mestermű a falakon

Málta, a nagymesterek temploma

sírok a lábunk alatt - Málta, katedrális

A katedrális boltozata, Málta

Az oltár - minden katedrális ékköve. Málta

Külső nézet, a Társkatedrálisról Málta


Nagymesterek palotája, Málta egyik nevezetessége

A Nagymesterek vezették Máltát, és a lovagrendet, természetes, hogy palotában laktak. Ez mára már múzeummá vált, ami nyitva áll a látogatók előtt. Megtalálható egy magyarországi hivatkozás is múzeumban, méghozzá egy fali festményen. 
A keresztes háborúk idején II. András magyar király aktívan részt vett a seregeivel (tudjuk ki ő, így már biztosan beugrik: Aranybulla), és ezért jutalomban és elimserésben részeszült a pápától. Ez a jelenet megtalálható a festményeken.

II andrás magyar király festménye a nagymesterek palotájában, Máltán

nagymesterek palotája málta, Poszeidon szobra

Málta, Nagymesterek palotája - hatalmas csodás csillárÜveggyár és üzlet Máltán

Málta híres az üvegiparáról, kézzel készített üvegipari termékeket készítenek üvegyárban. nagyon sok ajándékboltban kínálják a máltai üvegipar termékeit. Mi bementünk a gyárba, megnéztük hogyan készülnek a termékek, és meg is vásárolhattuk őket az üzletben, ami hatalmas kínálattal várt minket. 

Tengeri herkentyűk megformázása üvegből, Málta kézműves üvegipara

üveghintó, apró kifinomult kidolgozás, kézi manufaktúra

így készül az üvegtárgy

üveg polip

az üzletben elhelyezett különböző színű üvegtárgyak, készletbe rendezve - Málta


Ezüst ékszerműves és üzlet

Málta bővelkedik ezüst termékekben. Különleges eljárással munkálják meg az ezüstöt, és készülnek egyedi filigrán ezüst ékszerek. Nem csak ékszerek készülnek ezüstből, hanem filigrán ezüst dísztárgyakat is vásárolhatunk, a legkülönbözőbb formákban. Hintó, vitorlás hajó, lovag, és még sok más alaklban. Ezekben az üzletekben nem csak ezüstből készült ajándéktárgyakat tudunk vásárolni, hanem hagyományos ajándékokat is, hűtőmágnesek, máltai kávés poharak, lovagszobrocskák, kulcstartók széles választékát is megtaláljuk.

ezüst ajándéktárgyak Máltán

Filigrán munkafolyamatok, ahogy az ezüst tárgyak készülnek

Ilyen a végeredmény a filigrán technikával készült ezüst ajándéktárgyak - egy máltai lovag

máltai lovagok ajándéktárgyak


Gozo szigete

Ggantija - megalitikus kőkori templom, ami jóval régebbi, mint a piramisok vagy a Stonehenge

Kőkori templom, több ezer évvel régebbi, mint a piramisok vagy Stonehenge. 5.000 éves. 
A templomot 180 cm magas emberek építették (akkor az átlag magasság 150 cm volt). Nem tudjuk kik voltak, honnan jöttek és hova tűntek el, mert helyüket később egy másik népcsoport vette át. valószínüleg valamilyen természeti katasztrófa földrengés vagy járványok végezhettek velük. 

A templomot úgy építették, hogy folyamatosan belefele rakták a köveket, így azok megfelelő magasságban tetőként is szolgáltak. fedett templomok voltak, ahol fáklyákkal világíthattak. 
Állati áldozatokat mutattak be az isteneiknek. A kövek tonnás méretűek, így azokat gurulóköveken szállították oda. 

Valószínüleg nem csak vallási funkciót töltött be a templom, hanem gyülekezési, politikai, társadalmi funkciókat is. 

5000 éves lelet, az akkori emberek életéről sokat elmond

Találtak kis faragott figurákat is, amiből a hajviseletükre, ruházatukra, ideálukra és életvitelükre lehetett következtetni. Fura, de ha megnézzük ezeket a figurákat, jól látható, hogy külön készült a testük és a fejük. Ez azért lehetett, mert a test kifaragása nagyobb munka volt, így amikor a figura az eredeti modellhez képest valaki mást ábrázolt, akkor csak a fejet cserélték le, és máris egy új szobrot kaptunk. Praktikus nép volt, az biztos. 


5000 éves templom, GGantija, Málta, azaz Gozo egyik legfontosabb látványossága

Kőkori templom Máltán, azaz Gozo szigetán

Két nagy kő volt a bejárat amin akkoriban keresztbe lehetett egy harmadik.

Pálmafasor a kőkori templom mellett

Citadella - Gozo "vára"

Végig sétálhatunk a várfalon, megtekintve a teljes panorámát Gozora. Szép, igényes kialakítás, a máltaiak vallás iránti feltétlen elkötelezettsége jól látszik ezen az építményen is. A harcos papok idejéből maradt fenn, így védelmi funkciót is ellátott nem csak vallásit. Vár és templom egyben. 

Gozo citadella védelmi célokat is ellátott

A citadella várfalán sétálva látvány tárul Gozo panorámájára

II. jános pál pápa szobra a citadella temploma előtt

Ta'Pinu templom - a csodák zarándokhelye

Régen egy kolostor volt a helyén. A legenda szerint egy nő hazafele tartotta földekről, amikor ezen hely mellett elhaladva egy hang szólt hozzá. Szűz Mária volt az. Erre a helyre vezette. Eztután töbekkel, akikerre a helyre zarándokoltak, csoda történt (meggyógyulások, teherbe esések, stb). Itt épült hát meg ez a templom, és a Lovagrend rendszeresen tart itt misét, áldást osztva a csodára váró betegeknek. Amikor itt jártunk épp egy lovagrendi mise végére értünk oda. A máltai lovagok fekete köpenyt viselnek, fehér lovagrendi kereszttel díszítve. 

A Lovagrend tagjai közé csak ajánlással lehet bekerülni (hozzáteszem nem kell papnak lenni hozzá), és aki tag lesz, annak felajánlást kell tennie, karitatívan részt venni a segítségnyújtásban, ilyen miséket tartva illetve anyagi hozzájárulással is segíteni a rászorulókat (Máltai szeretetszolgálat). 

Maga a templom román stílusban épült, nekem nagyon tetszett. Sehol egy repedés, sehol egy hiba, tökéletes maximalizmus jellemzi a kialakítását. 

Egy kolostorra épült templom.

Nagyon szépen megcsinálták a templom előterét

templom ablak, színes elemekkel

szép román stílusú belső templomi kialakítás

betegek és a templomos lovagok

betegek zarándokolnak erre csodában reménykedve, és áldást kérve a lovagoktól

Gozo templom szobrok
Comino szigete

Kék Laguna

Hajóval közelíthető meg. A Captain Morgan iroda (is) szervez ide utakat. Az ő szervezésükben utaztunk, az árban volt üdítő a hajón (víz/cola/fanta/sör - korlátlan fogyasztás), illetve érkezéskor egy szolíd ebédet is kaptunk. 4-5 órát a szigeten tartózkodika hajó, amíg mi sétálgattunk, vagy mások fürödtek. De a hajón is tartózkodhat aki, hamarabb végzett, ott tud árnyékos helyen ülni. 

Nyilvános WC Cominon és a hajón is használható, díjmentes. 
Cominon 3-4 ételes-italos-fagyis bódé várt minket a strand parton, ihatunk koktélt pohár helyett ananászba vagy kókuszdióba öntve, szívószállal tálalva. :)

Comino szigete nyújtja az egyik legszebb látványt Máltán

türkiz zöld tengervíz, sekély és kiváló strandoláshoz

kikötő és strand egymás mellett - Comino szigete

Comino a szép látvány elmaradhatatlan

ananász koktélok comino szigetén

csodás rusztikus öblök cominon

kis kísérősziklák a parton

Comino, Málta, a szikár, kopár szikla sziget


Trónok Harca forgatási helyszínek Máltán

Mdina: Az első évad Királyvára

Ide vonultak be a Starkok, Ned Stark, a felesége Lady Stark és a gyerekek Sansa és Arya. Valamint ez volt az a hely, ahol kivégezték Nedet. Mdina volt egyébként régen Málta fővárosa, a "csendes város" nevet viseli. Szűk óvárosi utcák, vár jellegű környezet, középkori hangulat. Kihagyhatatlan uticél. Málta királyvár bejárat

Királyvár Máltán - Mdina

Mdina, Málta királyvár, Trónok harca első évad

Málta, Mdina kapu és híd a várba


Málta, Mdina, Game of thronesKirályvár belő tere, filmjelenet

Királyvár belső tere, Málta, Mdina
GoZo: a Dotrakhi esküvő helyszíne

A dotrakhi világ felvételeinek egyrésze Gozon készültek, itt tartották Khalessi eskövőjét Khal Drogoval,illetve számos Dothraki tábori jelenet itt játszódott. Sajnos az Azur ablak, ami a filmjeleneten látható, néhány éve egy viharban leomlott, ennyi maradt belőle. 

Gozo a dothraki hordák otthona

Gozo Dothraki otthon

az azur ablak maradványa

szikár kopár helyszín Gozon

csodás panoráma Gozo szigetéről

kipárlott só Gozon a talajon

Gozo, az azur ablak hült helyeSzent-Dominik kolostor: Királyvár kertje az első évadban

Itt található királyvár kertje. Az a híres kertjelenet biztosan megvan, amikor Ned Stark és Cercei Lannister összetűzésbe került, miszerint nem Robert király az apja Cercei gyermekeinek, hanem a testvére Jamei. Ez a beszélgetés vezetett végül Ned kivégzéséhez. 

Királyvár kertje, Cercei és Ned Stark utolsó beszélgetésének helyszíne

Királyvár belső udvara, a valóságban. St Dominic kolostor, Málta

St Dominic kolostor folyosó falaiMi ezúttal az IBUSZ utazási irodával utaztunk, összeségében elégetettek voltunk. 

A programok:
1. nap: Málta kincsei, Máltai körutazás.
2. nap: Gozo megismerése.
3. nap: Kék barlang és a halászfalu, halpiac (fél napos program)
4. nap:Comino

A programok közül a Comino túrát a kommunikáció teljes hiánya jellemezte, semmit nem tudott sem az iroda, se a helyi képviselő, se mi erről a napról. Úgy sodródtunk vakon Háttérben a kék laguna


Kövess minket a közösségi médiában is

címkék: