Menü

Miért sikerül jobban a második fotózás?

2017. szeptember 13
2136
Miért sikerül jobban a második fotózás?

Megfigyeltem, hogy mindenkinek jobban szokott sikerülni a második fotózás, mint az első. Ennek az okait boncolgatjuk ebben a cikkben.

 

A válasz evidensnek tűnik, mégis érdemes picit elmélázni rajta. A legtöbb visszatérő vendégünk második sorozatán azt látom, hogy lényegesen jobban sikerül, mint az első. van aki azért jön másodjára, mert az első fotózást is élvezte, és elégedett volt a képekkel. A másik típus az, aki azért jön, mert bár tetszett neki a fotózás, de egy másik témában szeretné magát kipróbálni, mert úgy érzi az közelebb állhat hozzá.

 

Nézzük végig, mi minden állhat amögött a jelenség mögött, hogy a második fotózás jobban sikerül szinte mindenkinek.


1. Témaválasztás

Sokan az alapján választanak, ami a szemüknek tetszik. Sok fajta fotózás található a honlapomon, és bizony vannak benne olyanok is, amik nem "első fotózás" témák. Ilyen pl a Pinup fotózás, vagy a Military, esetleg a Vörös és fekete. Ezeket jobb második fotózásként választani. Ha valaki mégis olyan témát szeretne, ami nehezebb (pl a Pinup fotózás kifejezetten nehéz téma, hiszen erőteljes gesztusrendszert kell használjunk), akkor előfordulhat, hogy az általa elvárt képek nem születnek meg. Ennek egyetlen oka van: a gátlás. Gyakorlat hiányában a gátlások fogják megfékezni a modellt abban, hogy kiteljesedjen (pl: ki tudja-e nyitni a száját úgy, hogy szinte mind a 32 foga látszódjon, de mégis természetes maradjon?).

A másik ok a témaválasztás okán, ha képileg tetszetős, de egyéniségben nem hozzád illő fotózást választasz. Pl a Wake up fotózás finom női eleganciát igényel, kis merészséggel, nyitott hozzáállással, de ha te a világ legszégyenlősebb vagy legzárkózottabb hölgye vagy, akkor ne válaszd a félig fehérneműs témát, kezdj az önbizalomnövelő fotózással.

Tehát ha az első fotózásunkra rossz témát választunk, akkor ez már magyarázat arra, hogy a második fotózás miért sikerül jobban. Igen, a megfelelőbb témaválasztás miatt.

 

2. Tapasztalatszerzés

Az első fotózás újdonság az ember életében, így természetes módon izgul, próbálkozik, és minden igyekezet ellenére, bár születik jó pár tökéletes kép, mégis lesznek oylanok, amik azért ygengébbek. Ez egyébként a normális. Én magam mindent megteszek, hogy kihozzam belőleteka maximumot, de ez első alkalommal egy alapszintig szokott jutni. nagyon sok mindenben segítek, sok instrukciót adok a fotózás alatt, de ezeket azonnal ott helyben nem mindig sikerül 100%-ban feldolgozni. Azonban ha otthon nézed a képeket, ezek eszedbe fognak jutni. "Ahh, igen, itt mondta a fotós, hogy magasabban legyen az álam, és igaza volt, úgy jobb. Stb." Ezek a tapasztalatok és információk ülepednek, és a második fotózáson már magasabb szintről kezdjük, mint ahol az elsőn abbahagytuk.

Tehát kijelenthetjük, hogy a második fotózás többek között azért is sikerülhet jobban, mert már az első fotózás tapasztalataira építkezünk.

 

3. Az ismeretlen ismerőssé válik

Ez a pont egy picit ott folytatja, ahol az előző pont abbahagyta. Egyrészt a fotós részéről is segítség, hogy a második fotózáson már ismeri a modellt. Azaz tudja mit várhat tőle, honnan hova tudnak eljutni a fotózás alatt. A sminkes és a fodrász is sokkal inkább a modell egyéniségéhez passzoló sminket vagy frizurát tud készíteni egy második fotózáson.

De ami a legfontosabb, az a modellben lezajló folyamatok elemzése. Sokan úgy érkeznek az első fotózásukra, mintha érettségi vizsgára mennének, vagy fogorvosi rendelőbe. Nagyon izgulnak, hogy "bénák lesznek", vagy hogy nem fog jól sikerülni. Így a fotózásra szánt idő harmada azzal telik, hogy én elkezdem oldani a modellt, azaz lépésről lépére haladunk a fotózás során, hogy magabiztossá tudjon válni.

A második fotózáson ezt a fázist ki tudjuk hagyni, hiszen már tudod mi vár rád, tudod, hogy ez nem kínzás, hanem móka, tudod, hogy nem tlehet elrontani, mert elég ha önmagad adod. A fotózásra szánt időt az alkotásra tudjuk használni, így sokkal több jó képet tudunk csinálni.

Újabb megállapítást tehetünk arról, hogy a második fotózás azért is sikerülhet jobban, mert a "bemelegedés" fázisa minimálisra csökken, így adott idő alatt sokkal jó képet tudunk csinálni, mint első alkalommal.

 

Tanulság: gyere el második fotózásra is

Mindennek csupán egyetlen tanulsága van: gyere el egy második fotózásra is, mert az első se volt rossz, de a második garantáltan jobb lesz! :)

 

 

Mi szeretettel várunk!

 

 

 

 

Kövess minket a közösségi médiában is