Betöltés...
Betöltés...

Objektív kérdés!?

2011. Október 01.

Objektív kérdés!?

A leggyakoribb kérdés egy fotós életében, hogy: "Milyen objektívet vegyek?". Ahhoz, hogy erre objektív választ lehessen adni, egy másik kérdésre kell előtte válaszolni: "Milyen a házasságod?".

Miért? Mert ha jó a házasságod, bizalmon, szereteten, együttérzésen és a kézifegyverek egészséges tiszteletén alapul, akkor nem kizárt, hogy túléli azt, ha komolyabban fotózol. Ha nem, akkor meg kell tagadjuk a választ az objektives kérdésre, mert egy komoly fotós s családban alaposan próbára teszi a házasságokat. Hisz könnyen lehet, hogy választás elé kerülsz: vagy megveszed az új, tűéles, f/2,8-as fényerejű objektívet, vagy házas maradsz.

Ez azért van, mert a legtöbb házasságban az egyik fél kezeli a pénzt, és ez nem szabad, hogy az legyen, aki odavan a fotózásért. Ha nem így van, eljön a nap, amikor az egyik kezedben a jelzálog kölcsönöd papírjai vannak, a másikban egy fotósáruház katalógusa, a fejedben pedig a házasságod, a családod, a barátaid iránti elkötelezettség kérdőjelezik meg. Olyan őrült kérdések fognak felmerülni benned, mint a "vajon tudnánk-e az utcán élni?", "A barátaink adnának-e néha egy kis kaját?", és "Vajon ehhez jár-e ajándék polárszűrő?".

Életed ezen szakaszában nem jó ilyen kérdésekkel foglalkozni (egyébként minél drágább az objektív, annál több ajándék kiegészítőt szoktak adni hozzá). Ha egyszer ezzel a problémával találkozol, valószínüleg egy fotós barátod csak egy dolgot tanácsolhat számodra: "Nézd, bármikor találsz magadnak másik feleséget, de ilyen leértékelés ilyen jó objektívre csak egyszer van!" Szóval azt javaslom ne a fotós barátaidtól kérj majd tanácsot .. ilyen esetekben!

 

Ez a bejegyzés egy részlet Scott Kelby: A digitális fotós könyv 3. könyvéből! Nagyon ajánlom mindenkinek, gyakorlatias, olvasmányos és igen hasznos kezdő és haladó fotós számára egyaránt!

Cimkék: Scott Kelby