Menü

Objektív kérdés!?

2011. október 01
8493
Objektív kérdés!?

Aleggyakoribb kérdés egy fotós életében, hogy: "Milyen objektívetvegyek?". Ahhoz, hogy erre objektív választ lehessen adni, egy másikkérdésre kell előtte válaszolni: "Milyen a házasságod?".

Miért?Mert ha jó a házasságod, bizalmon, szereteten, együttérzésen és akézifegyverek egészséges tiszteletén alapul, akkor nem kizárt, hogytúléli azt, ha komolyabban fotózol. Ha nem, akkor meg kell tagadjuk aválaszt az objektives kérdésre, mert egy komoly fotós s családbanalaposan próbára teszi a házasságokat. Hisz könnyen lehet, hogyválasztás elé kerülsz: vagy megveszed az új, tűéles, f/2,8-as fényerejűobjektívet, vagy házas maradsz.

Ez azért van, mert a legtöbbházasságban az egyik fél kezeli a pénzt, és ez nem szabad, hogy azlegyen, aki odavan a fotózásért. Ha nem így van, eljön a nap, amikor azegyik kezedben a jelzálog kölcsönöd papírjai vannak, a másikban egyfotósáruház katalógusa, a fejedben pedig a házasságod, a családod, abarátaid iránti elkötelezettség kérdőjelezik meg. Olyan őrült kérdésekfognak felmerülni benned, mint a "vajon tudnánk-e az utcán élni?", "Abarátaink adnának-e néha egy kis kaját?", és "Vajon ehhez jár-e ajándékpolárszűrő?".

Életed ezen szakaszában nem jó ilyen kérdésekkelfoglalkozni (egyébként minél drágább az objektív, annál több ajándékkiegészítőt szoktak adni hozzá). Ha egyszer ezzel a problémávaltalálkozol, valószínüleg egy fotós barátod csak egy dolgot tanácsolhatszámodra: "Nézd, bármikor találsz magadnak másik feleséget, de ilyenleértékelés ilyen jó objektívre csak egyszer van!" Szóval azt javaslomne a fotós barátaidtól kérj majd tanácsot .. ilyen esetekben!

 

Ez a bejegyzés egy részlet Scott Kelby: A digitális fotós könyv 3. könyvéből! Nagyon ajánlom mindenkinek, gyakorlatias, olvasmányos és igen hasznos kezdő és haladó fotós számára egyaránt!

Kövess minket a közösségi médiában is

címkék: