Betöltés...
Betöltés...

Párizs: ami 3 napba belefért

2016. Augusztus 15.

Párizs: ami 3 napba belefért

 

Belépő jegyek, transzfer, tervezés

Párizs klasszikusan az a város, ahol annyi a látnivaló, hogy tervet kell készíteni, mi fér bele és mi marad ki a túrából. Én is így tettem. Sajnos mindenre nem volt idő, de visszagondolva mégis úgy érzem teljes volt az élmény, nincs hiányérzetem. Nézzük hát végig, mi mindent rejt számunkra Párizs.

Ha csak néhány napra mész (mi egy hosszú hétvégét töltöttünk Párizsban), akkor spórolj időt azzal, hogy minden jegyet online foglalsz le és fizetsz ki. Órákat nyersz, hiszen mindenhol külön kapu várja azokat, akiknek már van jegyük, így mindenhol megúsztuk a sorbanállást.
Három helyre vettem belépőt csak, a többit nevezetességet csak kívülről csodáltuk meg. Így költségben jól jöttünk ki, de mégis maradt mindenre idő. A három hely:

Louvre, Montparnasse torony és a Saint Chapell. Fontos tudni: a legtöbb helyre 25 év alatti EU-s állampolgárok ingyen lépnek be, csak személyit kell mutatni, szintén sorbanállás nélkül. A jegyeket a központi irodában kell átvenned majd, azaz el kell oda menni, ez az Operától nem messze található, de a cím rajta van a foglalási lapodon. Érdemes első nap oda beugrani a jegyeidért.

Online belépőjegy vásárlás a párizsi nevezetességekhez:
http://booking.parisinfo.com/

Párizs Opera

Fotó: Az párizsi Opera épülete, a tourinformtól nem messze.


A repülőgép Beauvais repülőtérre vitt, ami egy órányira van Párizstól. Fejenként 17 EURO-ért van reptéri transzfer, azaz busszal be lehet jutni Párizsba a Porte Maillot buszállomásra. Ez természetesen Metro megálló is, szóval innen már bárhova el lehet jutni Párizson belül, 25 perc alatt. Ezeket a jegyeket ki kell nyomtasd, le fogják a busznál csipogtatni, felszállás előtt. Érdemes megvenni, mert Online olcsóbb (15,9 EURO), és mindig nagy a sor a pénztáraknál.

Vedd meg előre a buszjegyet, úszd meg a sorbanállást és olcsóbb is így. Oda-vissza érdemes megvenned, mert nem időpontra szól, bármikor felhasználhatod, azaz kétszer annyi jegyet vegyél, mint ami kell egy útra.

Airport Beauvais - Porte Maillot járatra jegyvásárlás:
http://tickets.aeroportbeauvais.com/Information.aspx

 


A Metró hálózat - a közlekedés lelke

Párizsnak 14 metróvonalból álló hálózata van. Gyakorlatilag 25 perc alatt szinte mindig sikerül eljutnod A pontból B pontba. Ez sokat segített nekünk, hiszen nem béreltünk autót, így tömegközlekedéssel mozogtunk a párizsi látnivalók között. Egy jegy 1.90 EURO, amit autómatából tudsz megvenni. Egy út valamennyi átszállására jogosít, szóval ennyiért át tudod szelni Párizst.

Párizs - 14-es metró

Fotó: A párizsi 14-es metró plexi védőfallal van felszerelve.párizs látnivalók - metró kerék

Fotó: A párizsi metrók nem a sínen, hanem gumi keréken a sín mellett futnak. Párizs

Párizs látnivalók - metró folyosó

Fotó: A metró reggel fél 10-kor még teljesen kihalt. Párizsban később indul az élet hétvégente.


Párizs metró átvezető folyosó

Fotó: Átvezető folyosó az egyik metró vonaltól a másikhoz. Párizs


metró - 4 emelet magasan

Fotó: A metró nem csak a föld alatt, hanem kb 4 emelet magasan is közlekedik Párizsban.

 

 

Egy alkalmazást használtam az útvonaltervezéshez, ami megmondta hogy melyik nevezetességhez melyik metró megálló van a legközeélebb, és hogyan jutok el oda (gyorsabb és kényelmesebb verziót is adott).

Paris Metro a neve. Érdemes letölteni (itt).

A párizsi Commerce metró megálló mellett

 

Fotó: A párizsi törzs metró megállónk a "Commerce" melleti étteremből a pincér lelkesen integetett, amikor készítettem ezt a képet. Jófej volt. :)

 


Az Eiffel-torony

Hát igen, mindenki itt kezdi. Ezért (is) jövünk Párizsba. Folyó, hegy, templom van mindenhol, de ez ... ez csak Párizsban van. Az Eiffel torony volt 1930-ban a legmagasabb épület a világon. Az 1890-es világkiállításra készült, 20 évre tervezték, ez volt már 120 éve. Jól bírja az öreglány. :)
Egy pár órát el lehet tölteni a tövében, a parkba a a belépés ingyenes, egyedül a toronyra feljutásért kérnek belépőt. Én értelmetlennek láttam felmenni, hiszen úgy olyan párizsi látképet lehet készíteni, amin egyedül az Eiffel torony nincs rajta. Az meg úgy elég sivár. Van ám más, ahova érdemes befizetni, erről lesz később szó!

Az egyetlen negatívum, hogy az Eiffel torny környezete, a park az nagyon elhanyagolt. Kopár, fűhiányos, és nagyon kevés ülőhelyet, padot biztosítanak. Ez kicsit csalódás volt, de a torony az meseszép.

 

Fotó: Eiffel torony, Párizs

 

Párizs látnivalók, Eiffel torony

Fotó: Eiffel torony lábánál, Párizs


Eiffel torony, fotózás a parkból

Fotó: Eiffel torony - a monstrum közelről, Párizs


Eiffel torony látnivalók

Fotó: "A szoknya alatt"-  Eiffel torony, Párizs


Eiffel torony, Párizs látnivalók

Fotó: Az elsőszámú kötelező látnivaló, Eiffel torony, Párizs


Eiffel torony látnivalók

Fotó: Eiffel torony, Párizs

Notre-Dame és a Sainte Chapelle - egymás mellett

 

Saint Chapelle hatalmas arany kapukkal, pazar kialakítású belsővel, két emeletnyi látnivalóval. Gyönyörű, azoknak, akik szereteik a káprázatos kialakításokat, megéri a 10 EURO-s belépőt. Bár, a Louvre néhány csarnoka talán ezt a pompát is túlszárnyalta. Ha költséget akartok csökkenteni, ezt az állomást ki lehet hagyni.

 

Saint Chapelle, Párizs

Fotó: Saint Chapelle, Párizs


Fotó: Saint Chapelle, Párizs

Fotó: A kapu. Arany és pompa. Saint Chapelle, Párizs


Fotó: Saint Chapelle, Párizs

Fotó: Belső boltívek. Saint Chapelle, Párizs


Fotó: Saint Chapelle, Párizs

Fotó: Káprázatos mestermű. Saint Chapelle, Párizs


Fotó: Saint Chapelle, Párizs

Fotó: A hatalmas terem körbe szentek szobraival és plafonról lógatott gyertyatartókkal van tele. Saint Chapelle, Párizs


Fotó: Saint Chapelle, Párizs

Fotó: Nincs egy tenyérnyi hely sem, ami ne lenne dísztéssel ellátva. Saint Chapelle, PárizsFotó: Saint Chapelle, Párizs

Fotó: Saint Chapelle, Párizs


Párizsi utcakép

Fotó: Saint Chapelle-től a Notre Dame felé egy téren kell átjutni. Párizsi életkép, a gyerekek és az óriás szappanbuborékok történetével.


 

A Notre Dame a Szajna parton található, így egy füst alatt a Szajnát, és a két egyházi monstrumot is meg lehet tekinteni. A Notre Dame mellett a Szajna parton lehet szerelem lakatot elhelyezni, aminek a kulcsát bedobhatjátok a Szajnába. Ha elfelejtenél vinni, a közeli trafikok egyikében be tudsz szerezni ilyen lakatot 2-3 EURO-ért. Gondoltak ám mindenre.

A Notre Dame-ot több, mint 120 évig építették. Előtte hatalmas teret arra tervezték, hogy a hívők találkozzanak a nem hívőkkel, és egymásra találjanak. Ma már szelfizésre használja a tömeg a teret. :) A Notre Dame az egyház diadalát hivatott bemutatni, több, mint 6.000 hívőt képes befogadni, három orgona van benne. Hatalmas.

Nekünk választanunk kellett, hogy a Notre Dame-ba vagy a Sainte Chapelle-be lépünk be, mert azért a költségeknek is gátat kellett szabnunk. Az utóbbit választottuk, mert a belső kialakítása pazarabb, mint a "Miasszonyunk", ami a Notre Dame magyarra fordított jelentése.

Notre Dame - Párizs látnivalók

Fotó: Notre Dame, Párizs

 

Fotó: Notre Dame, Párizs

Fotó: A jellegzetes homlokzati motívumok. Notre Dame, Párizs


Fotó: Notre Dame, Párizs

Fotó: Notre Dame, Párizs


Fotó: Notre Dame, Párizs

Fotó: Az épület oldala mellett haladva csodálatos építészeti kialakításokat láthatunk. Notre Dame, Párizs


Fotó: Notre Dame, Párizs

Fotó: A torony. Notre Dame, Párizs


Fotó: Notre Dame, Párizs

Fotó: A katedrális hátulról. Notre Dame, Párizs

 

utcazenészek a Notre Dame mögött

Fotó: Utca zenészek a Notre Dame mögött. Párizs


Szajna part, hajótúra, Párizs

Fotó: Hajótúra, Párizs, Szajna


Szerelmesek lakatai

Fotó: Szajna parti "szerelem lakat" kupacok, Párizs

 

 

Mountparnasse - "Párizs kilátója"Ez egy nem túl szép felhőkarcoló Párizs közepén. Gyors lifttel mentünk fel a 65. emeletre, mindössze 40 másodperc alatt. Megérkezés után egy olyan helyiségbe jutunk, ahol Párizst 360 fokban meg lehet tekinteni. Üvegfalon keresztül csodálhatjuk a várost. Innen érdemes megnézni Párizst, nem az Eiffel toronyról, ugyanis itt olyan Párizst láthatunk, aminek van Eiffel tornya is :) Mi szándékosan sötétedés előtt érkeztünk. Így a nappali és az éjszakai Párizst is megcsodálhattuk!

 

Párizs - Mountparnasse

Fotó: Mountparnasse, Párizs


Kilátás az Eiffel toronyra - Párizs

Fotó: Kilátás az Eiffel toronyra, Párizs


Szajna part, Párizs

Fotó: Az aranykupolás épület, Invalidusok temploma, Párizsnaplemente Párizs

Fotó: Naplemente a Mountparnasse toronyból, Párizs


Kivilágítva, Párizs

Fotó: Kivilágított Eiffel torony, Párizs


Párizs - Mountparnasse

Fotó: Mountparnasse bevásárlóközpont, Párizs


Párizs - éjszaka

Fotó: Kávézó éjjel, Párizs
Sacre Coeur - a múlt Párizsa

Szent szív bazilika, Moulin Rouge és Párizs óvárosa

Az egyik legnagyobb élmény számomra ez a séta túra volt. Itt megkapsz mindent, amit a "régi Párizs" jelent. Hangulatos kisutcák, bazárok és kiskereskeők, egy igazi időutazás a múltba. Olyan dolgokat láttunk kis hétköznapi üzletekben, amihez idehaza soha nem juthatsz hozzá. Elnyaltunk egy fagyit, hatalmasat sétáltunk. A metró a Moulin Rouge mellett tett ki, onnan sétáltunk fel a bazilika tetejére.

Íme egy térkép az útvonaltervvel, hogy ha már ott vagy, semmit ne hagyj ki:

Párizs legmagasabb pontjára épült a Sacre Coeur, azaz a "Szent szív" bazilika. Csodálatos építmény, innen tekintettek le a püspökök Párizs népére. Közadományból építették, legalábbis a források szerint. Állítólag egy-egy téglájára felvésték az adományozók neveit. A bazilika kertjében találkoztunk egy életművésszel, akivel némi aprópénzért cserébe lehetett közüs fotót is készíteni, mondanom sem kell, bűbájos alak volt, kiegyensúlyozott, valóban szereti, amit csinál, mosolygós, igazi figura. :)

Párizsi vendéglátás: kis hangualtos kávézók fogadnak minket a legtöbb utcában.
Érdekesség: a párizsi kávézókban a székek kifele vannak fordítva, hogy kávézás közben csodálhasd a párizsi utcák hangulatát.

 

Párizs látnivalók - Moulin Rouge

Fotó: Moulin Rouge, Párizs


Fotó: Moulin Rouge, Párizs

Fotó: Moulin Rouge, Párizs


bazársor Párizs

Fotó: Bazárok kínálata, PárizsÉletkép, Párizs

Fotó: Újságolvasás, keresztrejtvény fejtés, PárizsFotó: óváros Párizs

Fotó: Óvárosi utca, Párizs


Művészet az utcán, Párizs

Fotó: Művészet az utcán, Párizs


Szent szív bazilika, Párizs

Fotó: Szent-szív bazilika, Párizs


Fotó: Szent-szív bazilika, Párizs

Fotó: Szent-szív bazilika, Párizs


körhinta párizs

Fotó: Működő körhinta, Párizs


Divat cipők, Párizs

Fotó: Cipő költemények, kirakat, Párizs


 

 

La Defense - a jövő Párizsa

Nah ezt a részt biztosan nem hagytam volna ki. Párizs futurisztikus üzleti negyede a La Defense. Felhőkarcolók, üvegpaloták, bevásárlóközpontok. Néhány órát mindenképpen megér a "jövőre" szánni. Én imádtam. hatalmas kontrasztot jelent a Sacre Coeur városrésszel szemben. Időutazás a másik irányba.

 

szálloda Párizs

Fotó: cnit központ, Párizs


la defense párizs

Fotó: La Defense, Párizs


Fotó: La Defense, Párizs

Fotó: La Defense, Párizs


Fotó: La Defense, Párizs

Fotó: La Defense, PárizsFotó: La Defense, Párizs


Fotó: La Defense, Párizs

Fotó: La Defense, Párizs

 

 

 

Champ Elysee és a Diadalív

Ugye te sem gondoltad komolyan, hogy ha valaki Párizsban jár kihagyhatja az Eiffel torony utáni második kötelező látványosságot, a Champ Elysee-t, illetve a Diadalívet. A Champ Elysee talán Európa legismertebb utcája, a divat központja. Azt mondják, aki ezen az utcán nem nyit üzletet, az nincs is. És tényleg, szinte minden általunk ismert márka, vagy divatüzlet hálózat képviseltette magát. Ha másra nem, arra, hogy sétálj egy jót Párizs igazi forgatagában, arra mindenképpen alkalmas kikapcsolódás.

A Diadalívet I. Napoleon császár építette 1806-ban a francia hadsereg mindenkori dicsőítése végett.

 

champ elyses, párizs

Fotó: Champs-Elysées, Párizs


Diadalív, Párizs

Fotó: Diadalív, Párizs


Diadalív, Párizs

Fotó: Diadalív, Párizs

 


A Louvre, Európa legnagyobb múzeuma

 

Először is, amit nagyon fontos tudnod: BE LEHET VINNI FÉNYKÉPEZŐGÉPET! Hatalmasat szívtam, mert én úgy tudtam, hogy nem, így a gép a szálláson maradt. Rajtam kívül, annak a többezer látogatónak volt fényképező a kezében, nekem csak a telefonom maradt.

Csináltam hát néhány képet telefonnal, inkább nézelődtem, mint fotóztam, amit így már nagyon sajnálok. Nem baj, egyszer még visszamegyek a gépemmel oda! :)

A Louvre olyan hatalmas, hogy szerintem egyetlen nap alatt lehetetlen végigjárni. Én azt javaslom, kipihenve érkezzetek, délelőtt, és ez legyen a nap első programja. Mi nem így tettünk, és hát nem is maradt elég energia arra, hogy a nagyrészét végignézhessük.