Menü

Párizs: ami 3 napba belefért

2016. augusztus 15
1696
Párizs: ami 3 napba belefért

 

Belépő jegyek, transzfer, tervezés

Párizsklasszikusan az a város, ahol annyi a látnivaló, hogy tervet kellkészíteni, mi fér bele és mi marad ki a túrából. Én is így tettem.Sajnos mindenre nem volt idő, de visszagondolva mégis úgy érzem teljesvolt az élmény, nincs hiányérzetem. Nézzük hát végig, mi mindent rejtszámunkra Párizs.

Ha csak néhány napra mész (mi egy hosszúhétvégét töltöttünk Párizsban), akkor spórolj időt azzal, hogy mindenjegyet online foglalsz le és fizetsz ki. Órákat nyersz, hiszen mindenholkülön kapu várja azokat, akiknek már van jegyük, így mindenholmegúsztuk a sorbanállást.
Három helyre vettem belépőt csak, a többitnevezetességet csak kívülről csodáltuk meg. Így költségben jól jöttünkki, de mégis maradt mindenre idő. A három hely:

Louvre,Montparnasse torony és a Saint Chapell. Fontos tudni: a legtöbb helyre25 év alatti EU-s állampolgárok ingyen lépnek be, csak személyit kellmutatni, szintén sorbanállás nélkül. A jegyeket a központi irodában kellátvenned majd, azaz el kell oda menni, ez az Operától nem messzetalálható, de a cím rajta van a foglalási lapodon. Érdemes első nap odabeugrani a jegyeidért.

Online belépőjegy vásárlás a párizsi nevezetességekhez:
http://booking.parisinfo.com/

Párizs Opera

Fotó: Az párizsi Opera épülete, a tourinformtól nem messze.


Arepülőgép Beauvais repülőtérre vitt, ami egy órányira van Párizstól.Fejenként 17 EURO-ért van reptéri transzfer, azaz busszal be lehet jutniPárizsba a Porte Maillot buszállomásra. Ez természetesen Metro megállóis, szóval innen már bárhova el lehet jutni Párizson belül, 25 percalatt. Ezeket a jegyeket ki kell nyomtasd, le fogják a busználcsipogtatni, felszállás előtt. Érdemes megvenni, mert Online olcsóbb(15,9 EURO), és mindig nagy a sor a pénztáraknál.

Vedd meg előrea buszjegyet, úszd meg a sorbanállást és olcsóbb is így. Oda-visszaérdemes megvenned, mert nem időpontra szól, bármikor felhasználhatod,azaz kétszer annyi jegyet vegyél, mint ami kell egy útra.

Airport Beauvais - Porte Maillot járatra jegyvásárlás:
http://tickets.aeroportbeauvais.com/Information.aspx

 


A Metró hálózat - a közlekedés lelke

Párizsnak14 metróvonalból álló hálózata van. Gyakorlatilag 25 perc alatt szintemindig sikerül eljutnod A pontból B pontba. Ez sokat segített nekünk,hiszen nem béreltünk autót, így tömegközlekedéssel mozogtunk a párizsilátnivalók között. Egy jegy 1.90 EURO, amit autómatából tudsz megvenni.Egy út valamennyi átszállására jogosít, szóval ennyiért át tudod szelniPárizst.

Párizs - 14-es metró

Fotó: A párizsi 14-es metró plexi védőfallal van felszerelve.



párizs látnivalók - metró kerék

Fotó: A párizsi metrók nem a sínen, hanem gumi keréken a sín mellett futnak. Párizs

Párizs látnivalók - metró folyosó

Fotó: A metró reggel fél 10-kor még teljesen kihalt. Párizsban később indul az élet hétvégente.


Párizs metró átvezető folyosó

Fotó: Átvezető folyosó az egyik metró vonaltól a másikhoz. Párizs


metró - 4 emelet magasan

Fotó: A metró nem csak a föld alatt, hanem kb 4 emelet magasan is közlekedik Párizsban.

 

 

Egyalkalmazást használtam az útvonaltervezéshez, ami megmondta hogy melyiknevezetességhez melyik metró megálló van a legközeélebb, és hogyanjutok el oda (gyorsabb és kényelmesebb verziót is adott).

Paris Metro a neve. Érdemes letölteni (itt).

A párizsi Commerce metró megálló mellett

 

Fotó:A párizsi törzs metró megállónk a "Commerce" melleti étteremből apincér lelkesen integetett, amikor készítettem ezt a képet. Jófej volt.:)

 


Az Eiffel-torony

Hátigen, mindenki itt kezdi. Ezért (is) jövünk Párizsba. Folyó, hegy,templom van mindenhol, de ez ... ez csak Párizsban van. Az Eiffel toronyvolt 1930-ban a legmagasabb épület a világon. Az 1890-esvilágkiállításra készült, 20 évre tervezték, ez volt már 120 éve. Jólbírja az öreglány. :)
Egy pár órát el lehet tölteni a tövében, aparkba a a belépés ingyenes, egyedül a toronyra feljutásért kérnekbelépőt. Én értelmetlennek láttam felmenni, hiszen úgy olyan párizsilátképet lehet készíteni, amin egyedül az Eiffel torony nincs rajta. Azmeg úgy elég sivár. Van ám más, ahova érdemes befizetni, erről leszkésőbb szó!

Az egyetlen negatívum, hogy az Eiffel tornykörnyezete, a park az nagyon elhanyagolt. Kopár, fűhiányos, és nagyonkevés ülőhelyet, padot biztosítanak. Ez kicsit csalódás volt, de atorony az meseszép.

 

Fotó: Eiffel torony, Párizs

 

Párizs látnivalók, Eiffel torony

Fotó: Eiffel torony lábánál, Párizs


Eiffel torony, fotózás a parkból

Fotó: Eiffel torony - a monstrum közelről, Párizs


Eiffel torony látnivalók

Fotó: "A szoknya alatt"-  Eiffel torony, Párizs


Eiffel torony, Párizs látnivalók

Fotó: Az elsőszámú kötelező látnivaló, Eiffel torony, Párizs


Eiffel torony látnivalók

Fotó: Eiffel torony, Párizs





Notre-Dame és a Sainte Chapelle - egymás mellett

 

Saint Chapelle hatalmasarany kapukkal, pazar kialakítású belsővel, kétemeletnyilátnivalóval. Gyönyörű, azoknak, akik szereteik a káprázatoskialakításokat, megéri a 10 EURO-s belépőt. Bár, a Louvre néhánycsarnoka talán ezt a pompát is túlszárnyalta. Ha költséget akartokcsökkenteni, ezt az állomást ki lehet hagyni.

 

Saint Chapelle, Párizs

Fotó: Saint Chapelle, Párizs


Fotó: Saint Chapelle, Párizs

Fotó: A kapu. Arany és pompa. Saint Chapelle, Párizs


Fotó: Saint Chapelle, Párizs

Fotó: Belső boltívek. Saint Chapelle, Párizs


Fotó: Saint Chapelle, Párizs

Fotó: Káprázatos mestermű. Saint Chapelle, Párizs


Fotó: Saint Chapelle, Párizs

Fotó: A hatalmas terem körbe szentek szobraival és plafonról lógatott gyertyatartókkal van tele. Saint Chapelle, Párizs


Fotó: Saint Chapelle, Párizs

Fotó: Nincs egy tenyérnyi hely sem, ami ne lenne dísztéssel ellátva. Saint Chapelle, Párizs



Fotó: Saint Chapelle, Párizs

Fotó: Saint Chapelle, Párizs


Párizsi utcakép

Fotó:Saint Chapelle-től a Notre Dame felé egy téren kell átjutni. Párizsiéletkép, a gyerekek és az óriás szappanbuborékok történetével.


 

A Notre Dame a Szajna parton található, így egy füst alatt a Szajnát, és a kétegyházi monstrumot is meg lehet tekinteni. A Notre Dame mellett a Szajnaparton lehet szerelem lakatot elhelyezni, aminek a kulcsátbedobhatjátok a Szajnába. Ha elfelejtenél vinni, a közeli trafikokegyikében be tudsz szerezni ilyen lakatot 2-3 EURO-ért. Gondoltak ámmindenre.

A Notre Dame-ot több, mint 120 évig építették. Előttehatalmas teret arra tervezték, hogy a hívők találkozzanak a nemhívőkkel, és egymásra találjanak. Ma már szelfizésre használja a tömeg ateret. :) A Notre Dame az egyház diadalát hivatott bemutatni, több,mint 6.000 hívőt képes befogadni, három orgona van benne. Hatalmas.

Nekünkválasztanunk kellett, hogy a Notre Dame-ba vagy a Sainte Chapelle-belépünk be, mert azért a költségeknek is gátat kellett szabnunk. Azutóbbit választottuk, mert a belső kialakítása pazarabb, mint a"Miasszonyunk", ami a Notre Dame magyarra fordított jelentése.

Notre Dame - Párizs látnivalók

Fotó: Notre Dame, Párizs

 

Fotó: Notre Dame, Párizs

Fotó: A jellegzetes homlokzati motívumok. Notre Dame, Párizs


Fotó: Notre Dame, Párizs

Fotó: Notre Dame, Párizs


Fotó: Notre Dame, Párizs

Fotó: Az épület oldala mellett haladva csodálatos építészeti kialakításokat láthatunk. Notre Dame, Párizs


Fotó: Notre Dame, Párizs

Fotó: A torony. Notre Dame, Párizs


Fotó: Notre Dame, Párizs

Fotó: A katedrális hátulról. Notre Dame, Párizs

 

utcazenészek a Notre Dame mögött

Fotó: Utca zenészek a Notre Dame mögött. Párizs


Szajna part, hajótúra, Párizs

Fotó: Hajótúra, Párizs, Szajna


Szerelmesek lakatai

Fotó: Szajna parti "szerelem lakat" kupacok, Párizs

 

 

Mountparnasse - "Párizs kilátója"



Ezegy nem túl szép felhőkarcoló Párizs közepén. Gyors lifttel mentünk fela 65. emeletre, mindössze 40 másodperc alatt. Megérkezés után egy olyanhelyiségbe jutunk, ahol Párizst 360 fokban meg lehet tekinteni.Üvegfalon keresztül csodálhatjuk a várost. Innen érdemes megnézniPárizst, nem az Eiffel toronyról, ugyanis itt olyan Párizst láthatunk,aminek van Eiffel tornya is :) Mi szándékosan sötétedés előtt érkeztünk.Így a nappali és az éjszakai Párizst is megcsodálhattuk!

 

Párizs - Mountparnasse

Fotó: Mountparnasse, Párizs


Kilátás az Eiffel toronyra - Párizs

Fotó: Kilátás az Eiffel toronyra, Párizs


Szajna part, Párizs

Fotó: Az aranykupolás épület, Invalidusok temploma, Párizs



naplemente Párizs

Fotó: Naplemente a Mountparnasse toronyból, Párizs


Kivilágítva, Párizs

Fotó: Kivilágított Eiffel torony, Párizs


Párizs - Mountparnasse

Fotó: Mountparnasse bevásárlóközpont, Párizs


Párizs - éjszaka

Fotó: Kávézó éjjel, Párizs




Sacre Coeur - a múlt Párizsa

Szent szív bazilika, Moulin Rouge és Párizs óvárosa

Azegyik legnagyobb élmény számomra ez a séta túra volt. Itt megkapszmindent, amit a "régi Párizs" jelent. Hangulatos kisutcák, bazárok éskiskereskeők, egy igazi időutazás a múltba. Olyan dolgokat láttunk kishétköznapi üzletekben, amihez idehaza soha nem juthatsz hozzá.Elnyaltunk egy fagyit, hatalmasat sétáltunk. A metró a Moulin Rougemellett tett ki, onnan sétáltunk fel a bazilika tetejére.

Íme egy térkép az útvonaltervvel, hogy ha már ott vagy, semmit ne hagyj ki:

Párizslegmagasabb pontjára épült a Sacre Coeur, azaz a "Szent szív" bazilika.Csodálatos építmény, innen tekintettek le a püspökök Párizs népére.Közadományból építették, legalábbis a források szerint. Állítólagegy-egy téglájára felvésték az adományozók neveit. A bazilika kertjébentalálkoztunk egy életművésszel, akivel némi aprópénzért cserébe lehetettközüs fotót is készíteni, mondanom sem kell, bűbájos alak volt,kiegyensúlyozott, valóban szereti, amit csinál, mosolygós, igazi figura.:)

Párizsi vendéglátás: kis hangualtos kávézók fogadnak minket a legtöbb utcában.
Érdekesség: a párizsi kávézókban a székek kifele vannak fordítva, hogy kávézás közben csodálhasd a párizsi utcák hangulatát.

 

Párizs látnivalók - Moulin Rouge

Fotó: Moulin Rouge, Párizs


Fotó: Moulin Rouge, Párizs

Fotó: Moulin Rouge, Párizs


bazársor Párizs

Fotó: Bazárok kínálata, Párizs



Életkép, Párizs

Fotó: Újságolvasás, keresztrejtvény fejtés, Párizs



Fotó: óváros Párizs

Fotó: Óvárosi utca, Párizs


Művészet az utcán, Párizs

Fotó: Művészet az utcán, Párizs


Szent szív bazilika, Párizs

Fotó: Szent-szív bazilika, Párizs


Fotó: Szent-szív bazilika, Párizs

Fotó: Szent-szív bazilika, Párizs


körhinta párizs

Fotó: Működő körhinta, Párizs


Divat cipők, Párizs

Fotó: Cipő költemények, kirakat, Párizs


 

 

La Defense - a jövő Párizsa

Nahezt a részt biztosan nem hagytam volna ki. Párizs futurisztikus üzletinegyede a La Defense. Felhőkarcolók, üvegpaloták, bevásárlóközpontok.Néhány órát mindenképpen megér a "jövőre" szánni. Én imádtam. hatalmaskontrasztot jelent a Sacre Coeur városrésszel szemben. Időutazás a másikirányba.

 

szálloda Párizs

Fotó: cnit központ, Párizs


la defense párizs

Fotó: La Defense, Párizs


Fotó: La Defense, Párizs

Fotó: La Defense, Párizs


Fotó: La Defense, Párizs

Fotó: La Defense, Párizs



Fotó: La Defense, Párizs


Fotó: La Defense, Párizs

Fotó: La Defense, Párizs

 

 

 

Champ Elysee és a Diadalív

Ugyete sem gondoltad komolyan, hogy ha valaki Párizsban jár kihagyhatja azEiffel torony utáni második kötelező látványosságot, a Champ Elysee-t,illetve a Diadalívet. A Champ Elysee talán Európa legismertebb utcája, adivat központja. Azt mondják, aki ezen az utcán nem nyit üzletet, aznincs is. És tényleg, szinte minden általunk ismert márka, vagydivatüzlet hálózat képviseltette magát. Ha másra nem, arra, hogy sétáljegy jót Párizs igazi forgatagában, arra mindenképpen alkalmaskikapcsolódás.

A Diadalívet I. Napoleon császár építette 1806-ban a francia hadsereg mindenkori dicsőítése végett.

 

champ elyses, párizs

Fotó: Champs-Elysées, Párizs


Diadalív, Párizs

Fotó: Diadalív, Párizs


Diadalív, Párizs

Fotó: Diadalív, Párizs

 


A Louvre, Európa legnagyobb múzeuma

 

Először is, amit nagyon fontos tudnod: BE LEHET VINNI FÉNYKÉPEZŐGÉPET!Hatalmasat szívtam, mert én úgy tudtam, hogy nem, így a gép a szállásonmaradt. Rajtam kívül, annak a többezer látogatónak volt fényképező akezében, nekem csak a telefonom maradt.

Csináltam hát néhány képettelefonnal, inkább nézelődtem, mint fotóztam, amit így már nagyonsajnálok. Nem baj, egyszer még visszamegyek a gépemmel oda! :)

ALouvre olyan hatalmas, hogy szerintem egyetlen nap alatt lehetetlenvégigjárni. Én azt javaslom, kipihenve érkezzetek, délelőtt, és ezlegyen a nap első programja. Mi nem így tettünk, és hát nem is maradtelég energia arra, hogy a nagyrészét végignézhessük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövess minket a közösségi médiában is

címkék: