Betöltés...
Betöltés...

Úticél: Horvátország - Plitvicei tavak

2014. Július 21.

Úticél: Horvátország - Plitvicei tavak

A szállás

Szállást a Bookingon foglaltunk, autóval közel 10 percre a Plivicei Nemzeti Park parkolójától.
Itt szálltunk meg: Guest House Adrijana

A házigazdák kedvesek voltak, segítőkészek. Az ágyra nem volt panasz, végülis kialudtuk magunkat. Külső (úgy értve a folyosóról nyílt, nem a szobában volt), de csak nekünk fenntartott fürdőszobánk volt. 3 percre található bankautomata, ha valakinek szüksége lenne kunára. A szállás 3 éjszakára 2 főnek 105 EURO volt, azaz kb 3.500 Ft/fő/éj. Tökéletesen megfelelt a célnak.

 

Plitvicei Nemzeti Park - általános infok

Az autópálya kapu rendszerű. Nem kell matricát venni, belépés a kapukon, kilépéskor a kezelőnél kell fizetni. Kunában vagy EURO-ban, mindkettővel lehet fizetni. Nekünk az odautunk során két szakasz volt fizetős, 4, majd 6 EURO volt, amit fizetni kellett.


Az autópályával ellentétben a nemzeti parkban nem fogadnak el EURO-t. Sem a belépőért, se pedig a szolgáltatásokért (büfé, ajándékbolt, kávézó, stb.) Két lehetőségünk van a belépőjegyet illetően, vagy kunában fizetünk, vagy bankkártyával, mert erre is van lehetőség. Mi az utóbbit választottuk.

A belépőjegy ára a főszezonban húzós!

január - március, november - december felnőtt: 55 kuna/fő
április - június, szeptember - október felnőtt: 110 kuna/fő
július - augusztus felnőtt: 180 kuna/fő

Mi július közepén voltunk. Kétnapos jegyet vettünk, ami fejenként 280 kuna volt, (a 2x180=360 helyett). Ezt javasoljuk mindenkinek, mert nem elég egy nap, ha mindent meg akartok nézni.

 

A jegy árában benne van az elektromos hajó részvételi díja és a parkban közlekedő panoráma elektromos vonat (ami egyébként egy busz) részvételi díja is, azaz ezekért nem kell fizetni.  A hajó kikötők jele: P1, P2, P3. A busz állomások neve: ST1, ST2, ST3.  Ezeken az állomásokon (P3 a legnagyobb, ott van a legtöbb lehetőség) találhatóak a shopping centerek, büfék, kávézók, wc-k. A WC használata ingyenes.

A hajók elméletileg 30 percenként járnak, de a főszezonban, amikor nagy a tömeg, sokkal sűrűbbek a járatok.

A WC-k igényesek, tiszták, ahogy a hajó és a busz is. Európai színvonalú ez a nemzeti park, ahol a legapróbb részletekre is figyelnek.

Kutyát pórázon be lehet vinni. Kisgyerekkel is végig lehet csinálni a túraútvonalakat, de nem babakocsival! Azt nem ajánljuk, inkább a hátra vagy mellkasra csatolható babakenguruban.

Érdemes érkezéskor a bejárati ajándékboltban venni egy hivatalos Plitvicei Nemzeti Park térképet. Be vannak rajta jelölve az ajánlott útvonalak, és könnyebb eligazodni, ha nálad van a térkép. Nem kerül sokba, néhány kuna csak. 

Kávézó: indulás előtt igyatok meg egy kávét a bejáratnál, egész jól készítik! De odabent a hajókikötőkben (P1, P2, P3), buszállomásokon (S1, St3 biztos, ST2 szerintem nem) is vehettek, mindenhol lehet friss forró kávét kapni.

Fotós szemmel: két nap alatt bőven volt időnk szépen nyugisan felfedezni az egész területet. A túraútvonalakon folyamatosan ki vannak építve "kilátók", azaz fotózásra alkalmas, helyek. Innen mindig tiszta kilátás nyílik az aktuális látnivalóra, legyen az egy vízesés, vagy akár az egyik tó. A nemzeti park munkatársai gondoskodtak róla, hogy ezeken a nézelődő pontokon a fák, gallyak ne lógjanak bele a képbe, ebből is látszik, hogy valóban a látogatók kényelme az első.

Sötétítő előlapokat és állványt ne feledj el bepakolni, hogy hosszú záridős fotókat is tudj készíteni a vízesésekről. Sajnos én elmulasztottam a lapokat betenni, így ezekről lemaradtam. De nem panaszkodom, sok remek fotót tudtam készíteni így is! :)


Plitvicei Tavak túra - első nap


plitvicei tavak túra

 

 

Miután belépünk az első bejáraton, pár lépésnyire az első monumentális látvány tárul elénk, a "Big Waterfall", a Plitvicei tavak legnagyobb vízesése. Imponáló kezdés. Már itt elkezdesz kattingtani! :)

 

Plitvicei tavak - Big Waterfall

fotó: Big Waterfall - Plitvicei tavak 1. bejáratánál

 

Utána az út a vízesés lábához vezet, útközben a víz mellett haladsz el, ahol a halak a part mentén várakoznak, némi leeső morzsáért!  A Big Waterfall tövében kiváló lehetőség nyílik szelfiezni, vagy magadról kattintatni valakivel pár jó képet!

 

Plitvicei tavak - selfie

fotó: úgysem állód meg, hogy a nagy vízesés lábánál ne fotózkodj! :D - BigWaterfall - Plitvicei tavak

 

Innen indulás a következő sightseeing pontra, ami egy magaslati álláson létesített "erkély, ahonnan mesés képeket lehet készíteni "madártávlatból". Ki van táblázva, nem érdemes kihagyni! Mi itt álltunk meg reggelizni, néhány általunk hozott szendvicset dobtunk be, majd a P3 felé vettük az irányt, gyalog.

 

Plitvicei tavak - sightseeing point

fotó: A Big waterfall lábától nem messze található sightseeing point, amit tábla jelez. Ez a látvány tárul eléd!
Plitvicei tavak - Veliki slap sightseeing point

 

 

Plitvicei tavak - túrakilátók

fotó: Túraútvanalakon kiépített "fotós pontok" - Plitvicei tavak

Nem tartott sokáig az út a kikötőig, a P3 kiváló pihenő hely, ahol meg is pihentünk egy kicsit. Itt az ideje kicsit hajókázni a tavon!

P3 - Plitvicei tavak

fotó: P3 kikötő pihenőhelye, büfével, kávézóval, WC-vel és sok-sok paddal. - Plitvicei tavak

 

Plitvice ajándékbolt

fotó: Ajándékbolt a P3 kikötőben. A képen látható egy anyuka is, babakocsival - tuti nem tudott mindent megnézni, van ahova babakocsival nem lehet felmenni. - Plitvicei tavak

 

Plitvice- tavi hajó

fotó: P3 állomás, beszállás a hajóba. Beszálláskor ellenőrzik, hogy a belépőjegy nálad van-e. - Plitvicei tavak

 

plitvicei tavak - hajó

fotó: Úton P3-ból P2-be. - Plitvicei tavak


Plitvicei tavak - P1

fotó: P2-ből áthajókáztunk P1-be. Ez a kép P1 állomáson a stégről készült. - Plitvicei tavak

 

Plitvicei tavak - élővilág

fotó: Sem a halak, sem a kacsák nem félnek az embertől, ellenkezőleg. Ott vannak a közelünkben, hátha leesik egy kis morzsa. - Plitvicei tavak

 

erdei ösvény

fotó: P1-ből indultunk vissza a kijárat fele, de ezt hosszú gyalogtúra megtétele után érhettük el. Korrektek a kiépített utak. - Plitvicei tavak

trónok harca :D

Fotó: Vastrón helyett találtunk egy trónt élő fából! :) - Plitvicei tavak

 

plitvicei halak

fotó: Ilyen tiszta a tavak vize. Ezek a halak állnak (!), és nézik a látogatókat. Néha az volt az érzésem, hogy mi vagyunk a látnivalók, nem is ők! - Plitvicei tavak

 

elsüllyedt hajó

fotó: elsüllyedt csónak - Plitvicei tavak

 

útjelző tábla

fotó: A nap végét jelző tábla. Parking No1, azaz a bejárati parkoló, és ahonnan indultunk, a Big waterfall.

 

Plitvicei Tavak túra - második nap

 

Ezen a napon a vízesések világába kóstoltunk bele! Azt hiszem túladagoltuk! Tegnap a Kozjak partját jártuk körbe, ami a legnagyobb tava Plitvicének, ma pedig a több kis tó vidékét látogatjuk meg. A szintkülönbség a tavak között jelentős, emiatt alakultak ki a vízesések. Izgalmas, látványos és emlékezetes volt ez a nap.

A bejárattól elsétáltunk az ST1-be, azaz túrista szerelvénnyel utaztunk le a tó legtávolabbi pontjára, majd onnan jöttünk vissza gyalog, illetve egy részt hajóval tettünk meg. A belépőjegy tartalmazta az utazást. Tőlünk leszállás után kérték a jegyet bemutatásra. A park területén bármikor kérhetik e jegyet, jó ha magunknál tartjuk!

Plitvicei tavak - elektromos szerelvény

fotó: ST1 állomásról induló túrista szerelvény. Ezzel keltünk át a parkon, egészen ST3-ig, megállás nélkül. - Plitvicei tavak

 

ST3 állomáson befujtuk magunkat kullancs és szúnyog riasztóval, ami a fotós táskámban pihent, és kezdődhetett a túra. Esős időnk volt, de emiatt kellemes a hőfok, és mivel ott tartozkodásunk alatt nem esett, így nem bántuk a felhőket sem. :) Hozzáteszem: egy szúnyogot nem láttunk a 2 nap alatt, azt hiszem ezen a környéken nem tudnak kifejlődni, mert a halak az összes lárvát megeszik.

 

plitvice vízesés

fotó: Beléptünk a vízesések mesés birodalmába. - Plitvicei tavak

 

meseország - plitvice

fotó: Közelről és távolről is fotózhattuk a vízeséseket - Plitvicei tavak

 

Plitvicei tavak- vízesés látkép

fotó: Igazi meseország, amit nem lehet megunni. - Plitvicei tavak

 

Hamarosan eljutottunk a nap fénypontjához, a Plitvicei Nemzeti Park második legnagyobb vízeséshez. Hihetetlen magas, de ami valóban monumentálissá teszi, az a szélessége. Olyan mértékű víztömeg zúdúl le másodpercenként, hogy a környék levegője tele volt vízpárával. Az objektívem is kapott rendesen belőle! :D

 

Plitvice második legnagyobb vízesése

fotó: Plitvice második legnagyobb vízesése. Megdöbbentő volt a látványa. - Plitvicei tavak

 

plitvicei tavak - óriás vízesés

fotó: Egy kép az óriás vállán. Az előző képen látható vízesés "tetején", a kilátóponton készült kép. (Tömött sorokban várakoztak az emberek, egy-egy képért). - Plitvicei tavak


Plitvicei tavak - nemzeti park

fotó: A kevés víz is le tud esni stílusosan. - Plitvicei tavak

 

a vízesés lába

fotó: Néhány vízeséshez egész közel tudtunk jutni, ennek egészen a lábáig. - Plitvicei tavak

 

plitvicei fotók

fotó: Egymást érték a vízesések. A túristautak úgy vannak kialakítva, hogy mindent láss, nem érdemes letérni róluk. - Plitvicei tavak

 

plitvicei látkép

fotó: A sok vízesés ellenére, nekem ez lett a kedvenc fotóm a túráról. Ez a kép adja át a legtöbbet a Plitvice-érzésről. - Plitvicei tavak

 

Stég utak a vizen - plitvice

fotó: Ilyen pallóból készült sétautak vezettek át a tavak felszínén. Ez a kép előzőnap készült, de csak másnap jöttünk ezen végig. - Plitvicei tavak

 

Plitvicei tavak - nemzeti park

fotó: Az előző képen látható helyen készítek pár fotót a mini vízesésről. - Plitvicei tavak

 

Molnár Zoltán, Izi

fotó: Túratársam, Molnár Zoltán (Izi) fényképezte a rólam készült képeket, és természetesen még több száz kiváló természetfotót! - Plitvicei tavak

 

Remek móka volt, mindenkinek ajánlom, hogy egyszer menjen el megnézni ezt a gyönyörű és tiszta vízi birodalmat!

 

 

- Tóth László, DomiArt Photo, 2014