Betöltés...
Betöltés...

Modellkedni szeretnél?

 

Megosztok veled néhány gyakorlati tanácsot, amit az évek során tapasztaltam, hátha hasznosak lehetnek számodra. Sok olyan fiatallal talákoztam fotózásaim során, akik belekóstoltak a modell világba, persze vegyes sikerekkel. Fotóztam olyan lányt, aki Londonig jutott, és neves ügynökség vette szárnyai alá, de olyat is, aki belefutott néhány pénzleső hiéna karjába, és  "kifosztva" ült összetört álmai közepén.

 

A kérdés, amit számtalanszor feltesznek nekem ...

Nagyon sokszor szembesülök akár facebook üzenetben, személyesen vagy e-mailben azzal a kérdéssel, amit fiúk és lányok is feltesznek nekem: "Szerinted alkalmas vagyok modell pályára?"

Ilyenkor mindig ugyanazt a választ tudom adni: ez egyedül rajtad múlik. Sok fajta modell irányzat és terület létezik. Egy arc modellnek nem kell 175 cm-es magasság, hiszen nem fog kifutón vonulni. A hostess munkákhoz nem mindig szükséges 48 kg-os súly, és ne feledkezzünk meg a plusz size modellekről sem, hiszen komoly célcsoportja van ennek a divatirányzatnak is. Az, hogy alkalmas vagy-e modellnek, az egyedül rajtad múlik, azaz a kitartásodon.


Modell munka első lépés Modell munka első lépés 02

 

Elutasítások: itt buknak el azok, akik nem gondolják komolyan

Először mérd fel az előnyeid, és határozd meg a célt, amit el akarsz érni. Utána már csak az utat kell megtaláld a  megfogalmazott célodhoz. Ha a célra koncentrálsz, és nem az útra, akkor garantáltan el fogod érni! Rajtad múlik!

Találkoztam olyan nyíracsádi lánnyal, aki magas volt, de semmi más extra nem volt benne, mégis egyfolytában katalógusfotózásra járt Pestre, míg végül külföldi karriert épített. Elvállalt mindent, ami előbbre vitte, kis pénzes munkákat is, és nem riadt meg az elutasításoktól sem. Mindenhova be kell adni a jelentkezésed, igényesen, korrektül. Valahol fel fognak benned fedezni valamit, ami csak a te sajátosságod. Viszont lehet előtte akár 10-20 elutasítás is. Ha ott feladod, akkor nem érkezel meg arra a helyre, aki pont téged lát egy-egy munkára ideálisnak.

Ne feledd, mindenhol emberek döntenek a jelentkezésedről, és az emberekről két dolgot lehet tudni: befolyásolhatóak impulzusokkal (bemutatkozás stílusa és tartalma, portfólió fotók), illetve nem egyformák, mivel a döntéseik nagyrészét szubjektív módon saját értékrend alapján hozzák. Vagyis ha az egyik helyen elutasítanak, a másik helyen más emberek döntenek rólad, így mindig van újabb esély. Kivéve ha feladod.

Szóval hogy alkalmas vagy - e modell munkákra?
Attól függ, hogy mennyire akarod, mennyire vagy kitartó, mennyire gondolod komolyan. Biztosan van oylan terület, ahol megállnád a helyed.

 

Légy napra kész, figyeld a lehetőségeket

Keresd a lehetőségeket. Építsd magad, légy mindig képben! Ha elsők között jelentkezel, ha szemfüles vagy, ha soha egy lehetőséget sem hagysz ki, akkor nagyobb az esélyed, hogy végre esélyt kapj.

 

Néhány tipp, ahonnan informálódhatsz:

- Facebook oldalak: ügynökségek, médiák, fotós oldalak követése

- Facebook csoportok: számos képződött hasonló témákban, modell-fotós csoportok illetve casting csoportok

- ügynökségek és fotósok hírlevelei

- hirdetések figyelése

- keress hetente rá a Google-ben a modell munkákra, mindig jöhetnek fel új oldalak, új hirdetések

- jelentkezz mindenre, ami épít téged és amitől fejlődsz

 

 

 

 

Lépj a modellkedés és a modell munkák következő fejezetére

2. fejezet: Általános elvárások mire figyelj oda ha fotózásra mész?