Betöltés...
Betöltés...

Modell portfólió fotózás buktatói


Tévhitek a portfóliókkal kapcsolatban


Mielőtt neki esnénk az áraknak, néhány tévhitet el szeretnék oszlatni a portfóliókkal kapcsolatban. Sokan azt hiszik, hogy "csak" egy fotózás, azzal a céllal, hogy legyen róluk pár "nem telefonos" kép is. Mások szerint egy szükséges rossz a modellkedéshez, megint mások szerint pedig a biztos munka kulcsa a modell szakmában. Vannak ügynökségek, akik ezt próbálják elhitetni a jelentkezőkkel, illetve mások hajlandóak ki is használni a naivságotokat! De ha belegondoltok, józan paraszti ésszel is ki lehet következtetni, mi is egy portfólió feladata ...


Mi is hát a portfólió valójában?


A pontos válaszhoz tudnunk kell, hogy neked mire kell, mi a célod a fotózással. Amennyiben modellkedni szeretnél, akkor a portfólió készítést nagyon komolyan kell venned. A portfólió nem más, mint a Te személyes reklámod. Gondolj bele ... szinte az egyetlen dolog, amivel első vonalban kommunikálni tudsz egy ügynökséggel, az a portfólió! Ez a fegyvered, ezzel tudsz bemutatkozni, lesarkitva a portfólió Te magad vagy! Milyennek kell hát lennie a portfóliódnak? Olyannak, amilyen Te vagy! És egy biztos, Te színes vagy, sok arcod van, ezért a portfóliód sem lehet egyhangú, egyforma képekből álló sorozat! Érzelmeket kell sugározzon, meg kell mutassa a mosolygós, a komoly, a szexi, az ártatlan, az elegáns, a lezser énedet egyaránt! Nem tudhatod, hogy az ügynökség akihez beadod a portfóliód éppen milyen területre keres modellt! Ha Te lennél az ügynökség vezetője, milyen szempontok alapján döntenél ha egy megbízásra modellt kellene válassz?: Tavaszi utcai kollekció katalógus fotózásra (lezser, szexi), fürdőruha fotózásra (magabiztos, mosolygós), egy öltönyház termékeinek bemutatására (elegáns, diszkrét, komoly) .. stb.

Ugye? Már Te is kezded érezni, hogy miről is kell egy portfólió készítésnek szólnia. Most jön a következő lépés. Egy fontos lépés ...


Válassz fotóst, körültekintően!


Ma már tényleg mindenki fotózni akar .. sokak szerint csak egy jó felszerelés kell hozzá. Ez egy újabb tévhit! Biztosan vannak ismerőseid, akiknek "jó gépük van", attól ő még nem biztos, hogy megfelelő portfóliót tud neked készíteni! Miért? Megmondom ...
Egy fontos dolog kell ahhoz, hogy valóban jó kézbe add a portfóliód elkészítésének felelősségét .. és persze a pénzed! A fotósnak legyen megfelelő látásmódja. Huhh .. nah ez most elég megfoghatatlanra sikerült. Akkor kicsit fejtsük ki!
Hogyan tudod a fotós látásmódját (fantáziáját, kreativitását) lemérni? Ez egyszerű, a referenciái alapján! :) Mit kell megnézz a referenciákon? Minden fotós referencia képei élesek, színesek (kivéve ha fekete-fehér), a szemnek tetszetősek. Így nehéz dönteni... De akkor mi alapján válassz? Nézzünk meg néhány szempontot, ami alapján talán mégis könnyebb a döntés.

 

modell portfólió fotózás 01 modell portfólió fotózás 02

modell portfólió fotózás 03 modell portfólió fotózás 04

 

Én így csinálom: modell portfólió fotózás

 

7 fontos szempont a portfólió fotózásoknál


1. Emlékszel? Azt mondtuk, a portfólió Te magad vagy, a sokarcú fiú/lány! Ez egy fontos szempont! Nézd meg, hogy a fotós a modellekről milyen képeket készített? Vizsgáld meg a fotós referencia képeit, ebből láthatod a stílusát. Ha minden képen ugyanazt látod, ha egyforma arcokat, érzelemmentes beállításokat látsz, akkor lépj tovább, keresgélj még a neten! Olyan fotózás, aminek az eredménye "egy kép" 30 verzióban, nem ér túl sokat. Akkor jársz jó helyen, ha valamennyi arcod meg tudja fotózni a fotós, ha ki tudja hozni belőled azt is, amiről soha nem sejtetted, hogy benned van! Igaz, ez a szempont, szubjektív. Elkezded lapozgatni a fotós honlapján a referencia képeket. Egyszerűen ránézel a képre, amit a referenciái között találsz és ha valami megdobban benned, ha egy pillanatra megállsz a kép előtt, akkor az a kép jó .. ha simán tovább lapozol, akkor az a kép unalmas. Én például így szoktam a képeket magamban osztályozni. Ha a referencia képek unalmasak, a Te portfóliód is hasonló lesz! Ha az ügynökség tovább lapozza, mert unalmas, akkor a szemükben Te is unalmas leszel ... ezt pedig nem engedheted meg magadnak! Unalmas modellt ki alkalmaz? Kreatív fotóst válassz!


2. Harmadik szempont, a helyszínek. Nem biztos, hogy csak műtermi képekből kell álljon a portfóliód. Ha mégis, akkor legalább 3-4 különböző ruhaszettben fotóztasd magad, használjatok pl székeket, amik segítenek a pózolásban. Vagy akár külső helyszínekben is gondolkodhatsz. A teljeskörű modell portfólióban van műtermi és szabadtéri kép is egyaránt. A szabadban a legszebbek a fények, ezáltal Te magad is máshogyan mutatsz. Szerintem fontos megmutatnod magad külső helyszínen és műteremben egyaránt. Teljesen más a képek hatása, ami azt jelenti, hogy Te magad is más benyomást keltesz. A külső helyszínek legyenek beszédesek, passzoljanak a modellhez. Debrecen és környéke tele van izgalmas helyszínekkel, ezt ki kell használni ... ne válassz kényelmes fotóst!

3. Az előkészítés fontos. Fotózás előtt smink és frizura is kelleni fog, ez az előkészítés része. Ezt a legjobb a fotó stúdióban megcsinálni, hiszen ahogy elkészülsz, már léphetsz is a kamera elé. Figyelj arra, hogy sminkes és fodrász is legyen a fotózás árában. Nem izzadsz bele a kozmetikustól a fotó stúdióba vezető uton a sminkedbe, nem ázik el a hajad, ha elered az eső, vagy nem ugrik össze ha magas a páratartalom. Olyan fotóst válassz, aki stábot hív, és a sminket és a frizuráda is biztosítja a fotózás helyszínén.


4. A következő titokra nem is gondolnál talán. Nem utolsó szempont az sem, hogy mennyire sikerül egy-két képet mozgalmassá tenni. Ebben nagy segitség, ha a fotózás helyszínén van szélgép is. Ha hosszú hajad van, akkor máris tudod miről beszélek! Ha rövidebb a hajad, akkor is meg kell próbálni, hiszen ez esetben nem a hajadra, hanem mondjuk a ruhádra lehet irányítani. Az, aki a képet nézi .. azt látja, hogy valami érdekes van benne, "megbolonditja" a képet, ha pl a ruhádat "fujja a szél". Így lehet mozgást csempészni a képbe. Tehát máris egy újabb dolog, amit figyelembe kell venned a háttereken kívül: van-e szélgép a fotós eszköztárában?


5. Bagatelnek tűnik, mégis nagyon fontos tényező. A fekete-fehér képek. Ha ugynazt a képedet megnézed szinesben és fekete-fehérben is, meg fogsz lepődni, mennyire más a hatása. A fekete-fehér képeken minden hirtelen művészinek tűnik. Érdemes azokat a képeket fekete-fehérben kérni, amiken a leginkább sikerült valami érzelmet elkapni. Mert az érzelmeket felnagyitja ha eltünnek a szinek. Ettől a képed nagyon ütős lesz. És ugye erre szintén szükséged van :) Az a fotós, aki a csomagban nem ad fekete-fehér képet, nem a te embered!


6. Mennyiségileg mit kapsz a pénzedért? Mennyi idő a fotózás? Lesz-e hivatásos sminkes, aki felkészít? Van-e műterem? Hány képet kapsz retusálva? A nyers képeket megkapod-e? A profibb modellügynökségek nyers képeket kérnek, mert nem arra kíváncsiak, hogy a fotós milyen jól retusál. Sajnos nem kevés fotó stúdió működik a "sok pénzért szinte semmit" elven. Jó messzire kerüld el ezeket!


7. És végül a hetedik, az utolsó szempont, amit figyelembe kell venned a fotós kiválasztásánál: az ár érték arány. Nah az ár az, ami sokszor nem tükrözi a minőséget. Tudok olyan esetről, ahol 250.000 Ft-ot kért a fotós (nem Debrecenben, hanem a Pesten), a modell nem volt kellően felkészült a választáskor, és utólag kapott egy olyan portfóliót, ami egyetlen arcát mutatta be, unalmas volt, egysíkú és még csak fekete-fehér képeket sem tartalmazott. Szomorú eset, nem véletlen érezte utólag átverve magát a srác!


Most, már tisztában vagy azokkal a sarokpontokkal, mi alapján válassz fotóst. Még egy dolog! Légy racionális, és számolj! Nem biztos, hogy az általad választott fotós pont a Te városodban dolgozik! Nézd meg az árait, számold ki az odautazás költségét, add össze .. és utána vizsgáld meg, mit kapsz ezért az összegért! És ezt vesd össze a többi fotós dijával (ha azok sem a Te városodban vannak, akkor ott is számolj utiköltséget!). Aztán egyszerűen csak VÁGJ BELE! :)

 

 

 

Lépj a modellkedés és a modell munkák következő fejezetére

6. fejezet: mini fotómodell kurzus - a kiképzés

 


Ha kíváncsi vagy arra, hogy nálam hogy néz ki egy modell portfólió fotózás, akkor tekintsd meg

Én így csinálom: modell portfólió fotózás