Betöltés...
Betöltés...

Modell ügynökségek - jó és rossz tapasztalatok

 


A modell ügynökségek lényege:

A modell ügynökségek tevékenysége többrétű. A fő feladatuk azonban az, hogy a megrendelők egyedi megjelenéséhez szükséges "emberanyagot" azaz modelleket felkutassa és közvetítse. Vagyis egyik oldalon vannak a modellek, akik szeretnének pénzt keresni a tehetségükkel, a másik oldalon a megrendelők, akik alkalmaznák őket. Mindkét fél az ügynökségekhez fordul, ott futnak össze a szálak. Az ügynökségek, ahhoz, hogy a megrendelőknek még jobb, felkészültebb, tapasztaltabb modelleket közvetíthessenek ki, esetleg képzik a modelleket, azaz befektetnek időt, energiát és pénzt.

 

Mire figyelj, ha ügynökséget választasz?

Fent leírtam mi lenne egy ügynökség dolga. sajnos a valóság az, hogy gyakran ez csak a csomagolás, amit ha kibontunk rájövünk, hogy belül nincs semmi, azaz egy átverés az egész. Neveket nem fogok mondani, mert nem szeretnék jogi bonyodalmakat, de néhány esetet megosztok veletek, illetve leírom a véleményem arról, hogyan néz ki egy korrekt ügynökség.

 

Ügynökségek, akik a pénzedet akarják

Ha abból indulunk ki, hogy egy modell ügynökség abból él, hogy téged kiközvetít, akkor a bevételét is ebből szerzi. Ez a jó, ez a normális. Ha veszek a boltban egy kiló kenyeret, akkor azt az fogja kifizetni (a péket, a kereskedőt, és mindent), aki a kenyeret elfogyasztja.

Láttunk már olyat, hogy a pék fizet a kereskedőnek, hogy adja el a kenyerét? Nem igazán. Miért? Mert a kereskedőnek vannak vevői, azaz el tudja adni azt a kenyeret, és onnan lesz a bevétele.

Egy modell ügynökségnél te vagy a "kenyér", azaz a "termék". Az ügynökség szerzőést köt veled, és téged fog közvetíteni, nyilván magasabb áron, mint amit neked fizet. Ebből él. Vagyis ebből kellene éljen.

Mi van azokkal az ügynökségekkel, akiknek nincsenek valódi ügyfelei? Nekik máshonnan kell bevételre szert tenniük. De ha nincs megrendelő, akkor ki áll még velük kapcsolatban? Hát a modellek! Ez esetben csak ebből az irányból tudnak bevételt szerezni. Ez pedig neked nem jó, mert a célod, hogy közvetítsenek neked modell munkákat, ők nem tudják teljesíteni. Nem hogy nem lesz munkád, de még fizetned is kell érte.

 

Kell-e fizetni nekik, mielőtt munkát kapnál? Vagyis a modellügynökségi reménymarketing.

Ha egy modell ügynökség nem a te pénztárcádból él, hanem a piacról, akkor nem kellene tőled pénzt elkérnie mindenféle jogcímen. Bár lehet többféle üzleti modell is, de ezeket józan paraszti ésszel átgondolva, mindig eldönthetünk, hogy elfogadható vagy nem. Sokfajta jogcímen szoktak pénzt kérni a kevésbbé korrekt modell ügynökségek az áldozataiktól. Az évek során sokan voltak már nálam vagy a DomiArt Modell castingon, vagy scak egy fotózáson azt követően, hogy csalódtak, legtöbben elmesélték a történetüket a modellügynökségekkel.

 

Rád tukmálnak egy fotózást: Megkeresnek téged Facebookon, hogy olyan karakteres az arcod, és nem gondolkodtál-e modellkedésen. Behívnak castingra. Ez nem kerül semmibe, csak 80.000 Ft befizetésbe, amiért kapsz egy szerződést (amiben nem vállalnak kötelezettséget, hogy munkát kapsz), és még jár hozzá egy "portfólió" fotózás - akkor is ha van portfóliód, és majd jelentkeznek, ha lesz valami munka. Ha nemet mondasz, egy hét múlva hívnak, hogy most a 80 helyett megkapod 45 ezerért ......

Munka helyett méregdrága tanfolyamot kapsz: Rátalálsz egy ügynökségre, akik szerződést kötnek veled, de előtte el kell végezd a modell tanfolyamot - náluk! 120.000 - 200.000 Ft között mozog a történet. Ha elvégezted, kaphatsz munkát.

Pénzért írnak alá: Még a legkíméletesebb verzió: menj be, köss velük szerződést, 35.000 Ft szerződéskötési díj van. Utána majd értesítenek. Várhatod a telefont.


Ezek a példák mind egy irányba mutatnak: te reménykedsz abban, hogy modell munkához jutsz, és ebből húznak tisztességtelen hasznot mások. Én azt mondom, ha egy ügynökség akar téged, akkor azért akarjon, mert lát benned üzleti lehetőséget, kiközvetítésre.

 

modell munka: modellügynökség  modell munka: modellügynökség 02

 

Milyenek a korrekt ügynökségek?

A korrekt ügynökség nem nyúl le. Bemutatja a portfólióját, hol és milyen megjelenéseik vannak, katalógusok, divatbemutatók, arculatfotózások. Megvizsgálja a portfóliódat, és vagy elfogadja azt, vagy ha valóban gyenge a sorozatod, akkor pontosan megmondja milyenre van szüksége, mi a baj a mostanival, és milyet kellene csináltass.

Milyen a korrekt ügynökség? Fektessen be egy fotózásba, akár úgy is, hogy azokat a képeket csak ő használhatja fel, de ne neked kerüljön költségedbe. Ha képezni akar, akkor képezzen, ingyen, de szigorú szerződés mellett, amivel védi a beléd befektetett időt energiát és pénzt. Ha ezekért mégis pénzt akar elkérni, megteheti, de akkor azt az első megbízásaid díjából vonja le, vagyis csak akkor jusson pénzhez, ha te lehetőséghez jutottál. Hiszen végülis ezért vagy ott. Ha a szerződés, a fotózás pénzbe kerül, csak akkor fized ki, ha már megkerested náluk az árát. Ez a korrekt és a kiegyensúlyozott üzleti modell. Feltéve, ha valóban van a másik oldalon olyan ügyfélkör, akik felszippantják a modelleket és valóban lesz munkád - és ezáltal pénzed - ebből az egészből.

Szerintem ezekre figyelj oda, amikor körülnézel, hiszen te azért akarsz modellkedni, hogy pénzt keress, nem azért, hogy fizess érte.

 

Összefoglalva, milyen szempontok alapján válassz ügynökséget:

- Van-e a modellügynökségnek  weboldala?

- Van-e a modellügynökségnek Facebook oldala (nem privát, hanem modell ügynökségi oldal, amit lehet lájkolni)?

- Hány követője van Facebookon - azaz mennyire közvélemény-érzékeny?

- Keress rá a Google-ben a nevére, milyen véleményeket, írásokat találsz róla?

- Referenciákat keress a honlapjukon, milyen cégeknek dolgoztak eddig?

- Hogyan akadtál rá? Ő keresett meg, vagy te találtál rá? Szerintem az igazán komoly modell ügynökségek nem írkálnak rá senkire Facebookon. Más módon, profin hívják fel magukra a figyelmet, pl hirdetéssel. (Ami pénzbe kerül, vagyis áldoznak arra, hogy toborozzanak.)

- Kell-e fizetned nekik azelőtt, mielőtt munkát kapsz náluk?

- A felmerülő költségeket (oktatás, portfólió fotózás, stb)  a náluk keresett pénzből le lehet-e vonni, azaz akkor fizess, ha már lehetőséghez jutottál.

Gondold át, kinek dolgozol, a döntés mindig a tiéd.Lépj a modellkedés és a modell munkák következő fejezetére

5. fejezet: a portfólió fotózás buktatói