Betöltés...
Betöltés...

Modell tapasztalatszerzés - TFCD fotózások

 


A TFCD jelentése:

Time For CD, azaz a modell az idejét adja, cserébe egy cd-t kap a fotókkal. Egyszerűbben: referencia fotózás fizetés nélkül.
A TFCD egy remek dolog, hasznos a modellnek, mert referencia képekhez jut, tapasztalatot szerez, a kezdő fotósoknak szintén referencia lehetőség, saját témával, az önkifejezés lehetőségével. Mindez ingyen. És valahol itt a hátulütője is. Sokak szerint ami ingyen van, annak nincs értéke. Aminek nincs értéke, abba nem érdemes energiát fektetni. Én nem így gondolom. Sajnos vannak akik igen. 

Mindkét oldal "alulteljesíthet" egy TFCD fotózáson, és ez el tudja rontani az egészet. Sok olyat hallok, hogy a modell késik, esetleg meg sem jelenik, vagy a fotós utólag nem adja oda a képeket, vagy nem is retusálja ki, csak sokadik kérésre átad valami nyers képkupacot. Ezek szomorú esetek, rossz hírét keltik a TFCD fotózásoknak.

 

Hogyan válassz fotóst?

Körültekintően. Van néhány fontos szempont, amivel ha rendelkezik a foptós, akkor túl nagy kockázatot nem vállalsz egy TFCD fotózással. Azonban ha ezek közül egyik sem áll rendelkezésre, akkor légy óvatosabb. Nézzük meg, mi minden jellemzi azt a fotóst, aki komolyan gondolja azt amit csinál.

- Van-e a fotósnak weboldala?

- Van-e a fotósnak Facebook oldala (nem privát, hanem fotós oldal, amit lehet lájkolni)?

- Hány követője van Facebookon - azaz mennyire közvélemény-érzékeny?

- Milyenek a referencia képei, hány embert fotózott eddig?

- Milyen értékeléseket adtak azok, akik már dolgoztak vele? (Facebookon, G+-on, stb.)

Ha a fotós a fentiek egyikével sem rendelkezik, akkor vagy nagyon kezdő, vagy teljesen "nyomtalan".

 

TFCD fotózások

 

Bármelyik is a kettő közül, én azt javaslom, hogy gondold át, szeretnél-e vele dolgozni? 

Ilyenkor még mindig van egy lehetőséged, alakult néhány Facebook csoport, ahol "feketelistás fotósokról és modellekről" mondanak véleményeket azok, akik már elkövették a hibát, és bedőltek egy "nyomtalan" fotós vagy megbízhatatlan modell szavainak. Csekkold le ott is, mielőtt elmész egy közös munkára.
Egy facebook oldalt ingyen létre lehet hozni, képeket egy igazi fotós mindig készít, akkor is ha kezdő, max hétköznapi dolgokról, naplementéről, utcán kószáló emberekről, családról. Egy igazi művész lélek ezt meg fogja osztani a világgal, mert büszke az alkotására. Egy kezdő fotós is rendelkezhet 4-500 követővel a Facebookon.

 

 

Gondold át, kivel dolgozol, a döntés mindig a tiéd.

 

 

Lépj a modellkedés és a modell munkák következő fejezetére

4. fejezet: néhány gondolat a modell ügynökségekről